Κρητικός Ντάκος

Η στήλη αυτή δημιουργήθηκε με σκοπό την αναζήτηση και παρουσίαση παραδοσιακών φαγητών και ποτών ανά τον κόσμο! Σήμερα, έχουμε την χαρά να σας ταξιδέψουμε μέχρι την όμορφη Κρήτη με την μεγάλη παράδοση και την ποικιλομορφία των φαγητών της…

kritikos ntakos… Θα μάθουμε λοιπόν, πως ο Κρητικός Ντάκος ονομάστηκε Ντελικανής της Κρήτης. Ντελικανής στην κρητική μετά την τουρκοκρατία. Στην διάλεκτο ονομάζεται ο νέος και ωραίος νιος, στητός καμαρωτός και ζουμερός, έτσι είναι και ο κρητικός Ντάκος. Το παξιμάδι βρέχεται από λίγο έως καθόλου για να μένει στητό και καμαρωτό και γίνεται ζουμερό από τους χυμούς της τομάτας και το ελαιόλαδο. Είναι φρέσκο και λαχταριστό κάθε φορά.
Ο Ντάκος στα κρητικά εστιατόρια “κρύβει” άλλες ονομασίες στους καταλόγους. Στην Δυτική Κρήτη (Ρέθυμνο, Χανιά) από τη δεκαετία του 1950 και μετά εξαπλώθηκε η ονομασία “Κουκουβάγια”. Στην Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο, Λασίθι) συνηθίζονται οι ονομασίες “Λαδόψωμο” ή “Λαντουριστό” ή “Κουλουκόψωμο”. Όλες παραπέμπουν στο “βρέξιμο του παξιμαδιού με ελαιόλαδο”. “Λαντουρίζω”σημαίνει “ραντίζω”. “Κουλούκι” σημαίνει “Σκύλος” και οι κρητικοί τάιζαν τα σκυλιά τους με βρεγμένο παξιμάδι, ποτισμένο με λάδι. Αν σκεφτούμε πως οι κρητικοί έτρωγαν μόνο μαύρο ψωμί, δηλαδή ολικής άλεσης ενώ άσπρο μόνο στις γιορτές,ίσως να είχαν κουραστεί – κάποια στιγμή – από την υπέροχη διατροφική τους συνήθεια και να ονόμασαν κουκουκόψωμο το καθημερινό τους προσοφάι.

Αυτά για τον πρώτο μας προορισμό,ραντεβού στον επόμενο!

© Trip to Trip

Σε συνεργασία με την

Κλάρα Τσαούση

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *