

Εάν μυρίζεις καμένο πάπυρο, μπαχαρικά και Μεσόγειο, τότε ένα είναι σίγουρο. Βρίσκεσαι στην Αίγυπτο! Στα βόρεια της χώρας, μια πόλη που έσμιξαν πολλοί λαοί και οι κουλτούρες τους μαζί. Από το 331 π. Χ. η Αλεξάνδρεια, είναι σταυροδρόμι στη Μεσόγειο, όχι μόνο εμπορικό αλλά και πολιτισμικό. Τι κι αν κάηκε η βιβλιοθήκη της; Όλα τα χειρόγραφα είναι ακόμη εκεί. Κολυμπούν στη θάλασσά της, ίπτανται σα στάχτη στον αέρα της. Για πολλούς συμβολίζει την εσωτερική αναγέννηση. Ίσως να μην είναι τυχαίο που το όνομά της ξεκινά με το πρώτο γράμμα του αλφάβητου. Ας την αποχαιρετήσουμε όμως σα θαρραλέοι, όπως μας προτείνει ο Καβάφης, για να βρεθούμε στην πρωτεύουσα της χώρας.



Το Κάιρο είναι απόκοσμο. Στην πεδιάδα της Γκίζας, οι πυραμίδες στοχεύουν τον ουρανό, όπως ακριβώς ο άνθρωπος κοιτάζει τον ουρανό κι ελπίζει. Εδώ ετάφησαν οι Φαραώ. Αν θυμηθεί κανείς την πολιτισμική σημασία που είχε η τελετουργία της ταφής στην αρχαία Αίγυπτο, θα βρει τον εαυτό του να πρωταγωνιστεί στις «Περιπέτειες της Adele», πεπεισμένος πως όταν ο Φαραώ ξυπνήσει, θα του αλλάξει τη ζωή! Οι πυραμίδες είναι σήμερα τεσσεράμισι χιλιάδων χρόνων, με την ψηλότερη να φτάνει τα 146 μέτρα. Παραμένουν όμως αγέρωχες. Δεν είναι θαύμα;



Τι θα έλεγες για βαρκάδα στο μακρύτερο ποταμό του πλανήτη; Ο Νείλος, με μήκος πάνω από 6,5 χιλιάδες χιλιόμετρα, μετατρέπει τις πόλεις που βρίσκονται στις όχθες του σε παράδεισο, εμπορικό και φυσικό. Η υπόλοιπη έκταση; άγονη, αμμώδης και καυτή. Τα καραβάνια θα σε βοηθήσουν να την εξερευνήσεις από άκρη σε άκρη και με ασφάλεια, αλλά αν δεν προχωράς κατά μήκος του Νείλου, τότε μπορεί να σταθείς τυχερός και να βρεθείς μπροστά σε μία πραγματική όαση στη μέση του πουθενά.

Στην ακρόπολη Σαλαντιν μπορείτε να βιώσετε το φόβο των Αιγυπτίων, που προστατεύονταν από τους σταυροφόρους. Οπωσδήποτε όμως θα θαυμάσετε και την τεχνοτροπία τους στον κατασκευαστικό τομέα. Κάπου εκεί η αρχιτεκτονική δεν υποτάσσεται στα δομικά υλικά, αλλά εξυψώνεται στο μεγαλείο της ψυχής.


Το σημερινό βομβαρδισμένο κέντρο της πόλης, κάποτε ήσυχο μας καλοσόριζε στην ανατολή. Κτίρια με ταράτσες και θολό τοπίο γεμάτο φασαρία μα και ζωντάνια ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του Καίρου.



Στο μουσείο των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, το μάτι σας θα πέσει σίγουρα σε μια Κλεοπάτρα κι έναν Αντώνιο. Τα ευρήματα των βασιλιάδων θα ζωντανέψουν στη φαντασία σας μια εποχή γεμάτη εξουσία, ίντριγκα και φυσικά έρωτα. Έρωτας παράξενος για το σύγχρονο δυτικό νου. Ποιος μπορεί όμως, να κρίνει τους προγόνους του χωρίς να έχει ζήσει ακριβώς όπως αυτοί;
© Trip to Trip
Σε συνεργασία με τους
Μαρία Ραφαέλα Μιχαλοπούλου
Μαριέττα Τίγκα και
Φώτης Παπάς
[Best_Wordpress_Gallery id=”5″ gal_title=”Egypt”]