Καλώς ορίσατε στα Χανιά: Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων και βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του νομού. Είναι μία παραθαλάσσια πόλη που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει συνολικά 53.910 κατοίκους και έκταση 12.564 στρέμματα. Τα Χανιά αποτελούν το διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και επικοινωνιακό κέντρο όχι μόνο του Δήμου, αλλά ολόκληρου του Νομού, ενώ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο. Όσον αφορά την οικονομία των Χανίων βασίζεται στη δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού και της γεωργίας, αφού στους δύο αυτούς τομείς εμφανίζονται συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η ανάπτυξη αυτών των τομέων οφείλεται κυρίως στο ευνοϊκό κλίμα, καθώς και τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει η πόλη. Επίσης, σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη δίδουν και οι πολλές μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, που υπάρχουν στα Χανιά (μικρές συνήθως βιοτεχνικές μονάδες). Τέλος, η πόλη των Χανίων, διαθέτει σημαντικό αριθμό κλινών, σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, πανσιόν, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Υπάρχουν επίσης πολλά εστιατόρια -με παραδοσιακή, ελληνική αλλά και ξένη κουζίνα- ταβέρνες, ψαροταβέρνες, ουζερί, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, παμπ, κ.λ.π. σε όλες τις γειτονιές και ιδιαίτερα στο Παλιό Λιμάνι.
Η ιστορία της πόλης των Χανίων: Οι αρχαιολογικές έρευνες στην πόλη των Χανίων αποδεικνύουν ότι είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της Κυδωνίας, μιας αξιόλογης αρχαίας πόλης. Η πόλη χτίστηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους από τον Κύδωνα, γιο – σύμφωνα με τους αρχαίους Κρήτες – του Ερμή – κατ’ άλλους του Απόλλωνα – και της νύμφης Ακακαλίδας, κόρης του Μίνωα. Η Κυδωνία αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούν την Κυδωνία “μητέρα των άλλων κρητικών πόλεων”. Πολλές είναι οι εκδοχές όσον αφορά στην ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης. Πιθανόν από παραφθορά του ονόματος Χθονία, που ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της Κρήτης, να προέρχονται τα Χανιά. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή προέρχεται από το Αραβικό Χάνι ή τέλος από την αλχανία κώμη (προάστιο ή συνοικία της Κυδωνίας).
Οδοί και πλατείες της Πόλης Χανίων: Οι πλατείες, τα πάρκα και οι δρόμοι συμβάλλουν στην λειτουργικότητα και την αισθητική της πόλης των Χανίων και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ιστού της και της αστικής ζωής των κατοίκων. Πλατεία 1866 (Νέα Καταστήματα) Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Συντριβανίου) Οδός Τζανακάκη Οδός Ηρώων Πολυτεχνείου Οδός Ανδρέα Παπανδρέου (πρώην Δημοκρατίας) Δημοτικός Κήπος Παράδοση: Τα Χανιά διακρίνονται από μια εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική παράδοση. Η λαϊκή κρητική παράδοση αποτυπώνεται ιδιαίτερα στην τέχνη (σε υφαντά, σεβρέδες, χαλιά πετσέτες κ.λ.π) και εκφράζει την καλαισθησία και την καλλιτεχνική διάθεση των κατοίκων των Χανίων. Απλές γυναίκες στα χωριά, αλλά και συνεταιριστικές οργανώσεις δημιουργούν κεντητά από μετάξι ή μαλλί. Στα Χανιά ακόμη μπορείτε να βρείτε μοναδικά χειροτεχνήματα από γυαλί, ξύλο και μέταλλο, καθώς και εργαστήρια με είδη κεραμικής, ξυλογλυπτικής και μεταλλουργίας.Αξιωσημείωτη επίσης είναι η τέχνη της παραγωγής των στιβανιών, στην οδό Σκρύδλοφ στα Χανιά. Χαρακτηριστικά είναι και τα κρητικά μαχαίρια με τα ευρηματικά τετράστιχα.Ο επισκέπτης έχει πολλές ευκαιρίες να εμπλουτίσει το ταξίδι του, παρακολουθώντας τις πολυποίκιλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε κάθε περιοχή του νησιού, να συμμετάσχει στα δρώμενα, τα οποία συνδέονται με γοητευτικά έθιμα και να γνωρίσει άγνωστες αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πτυχές της κρητικής λαϊκής κληρονομιάς.
Ιστορικές θέσεις- συνοικίες Στην παλιά πόλη των Χανίων χωροθετούνται πανέμορφες ιστορικές συνοικίες αποτελούμενες κυρίως από οικιστικά συγκροτήματα με μοναδική αρχιτεκτονική και πολιτισμικό χαρακτήρα. Οι συνοικίες των Χανίων διασώζουν μνήμες από ολόκληρη την ιστορία της πόλης και ένας περίπατος σε αυτές θα πείσει και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Τοπανάς & Εβραϊκή Συνοικία Ταμπακαριά Καστέλι Χαλέπα “Κούμ – Καπί” Σπλάντζια Σαντριβάνι Νέα Χώρα Προφήτης Ηλίας Η αρχιτεκτονική της πόλης των Χανίων: Αστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία Αρχιτεκτονικά στοιχεία Αστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία Αστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία Στην πόλη των Χανίων αναμειγνύονται αρμονικά η σύγχρονη, η Βενετική, η Τούρκικη και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δημιουργώντας μία μοναδική και ελκυστική εικόνα. Αρχαιολογικοί χώροι, ναοί, πλατείες και μοναδικά κτίρια στολίζουν τον δήμο Χανίων. Το 1964 η πόλη των Χανίων χαρακτηρίστηκε από την Πολιτεία ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για τη διατήρηση και ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η διάσωση όλων των ιστορικών περιόδων της παλιάς πόλης, η ανάδειξη και η προβολή του πολιτιστικού της χαρακτήρα, με την παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και την ορθή ανάπτυξη των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων της. Ωστόσο παρά την έντονη ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, τις επεμβάσεις, τις καταστροφές και τις μοντέρνες αρχιτεκτονικές αντιλήψεις, η παλιά πόλη κατάφερε να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό το ιστορικό της πρόσωπο .
Η φύση των Χανίων: Στα Χανιά οι αυστηροί ορεινοί όγκοι συναντούν το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας δημιουργώντας ένα τοπίο σπάνιας και μοναδικής ομορφιάς. Οι παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα και το ήπιο κλίμα διαμορφώνουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και ένα μαγευτικό περιβάλλον που σας προκαλεί να το εξερευνήσετε. Στο Δήμο Χανίων υπάρχουν περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 – όπως π.χ. η λίμνη της Αγιάς, το φαράγγι του Θερίσου και η νησίδα των Αγίων Θεοδώρων (ή Θοδωρού). Σημαντική οικολογική περιοχή είναι και το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων στην περιοχή Προφήτη Ηλία. Έχει έκταση 300 στρεμμάτων και αποτελεί ένα σημαντικό χώρο όπου η χλωρίδα και η πανίδα προστατεύονται και μπορούν να αναπτύσσονται χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Χανιώτικη Φιλοξενία: Τα Χανιά είναι προικισμένα από τη φύση, το Θεό και τους προγόνους μας. Στα Χανιά σας καλούµε να νοιώσετε τη κρητική φιλοξενία. Καθίστε µε τους ανθρώπους αυτής της πόλης στο ίδιο τραπέζι, ακούστε τις ιστορίες και τα µυστικά που θέλουν να µοιραστούν µαζί σας. Γνωρίστε την υπερβολή τους και την ηθική τους. Δεχτείτε τη ζεστή κρητική φιλοξενία, είτε αυτή είναι µια ρακή «στο πόδι», είτε ένα κρασί µε «ένα ψιχάλι αίγα», είτε ένα πλουσιοπάροχο γεύµα σε ένα φτωχικό και ταπεινό σπιτικό. Ο Χανιώτης θα σας περιβάλλει µε την αγάπη του, θα µοιραστεί µαζί σας ό,τι έχει και θα σας κάνει να αισθανθείτε πως βρίσκεστε στο σπίτι σας. Δεν είναι ούτε τρόπος επίδειξης, ούτε θέµα συνήθειας ούτε υπόθεση τιµής. Είναι απλά τρόπος ζωής κι έκφραση ψυχής. Άλλωστε τίποτε δεν ανήκει στον Κρητικό. Σπίτι του είναι όλη η Κρητική γη και τίποτε απ’ αυτή δεν ορίζει. Με χαρά και καµάρι δέχεται ότι κι αυτός είναι ένας ακόµη τιµηµένος φιλοξενούµενος στο µεγάλο παλάτι του απλόχερου πατέρα του, του Ξένιου Δία, του Κρηταγενή. Ο Δήμος Χανίων αποτελεί ιδανικό προορισμό τουρισμού, που προβάλλει όχι τόσο το κλασικό δίπτυχο «ήλιος – θάλασσα», αλλά το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία του τόπου, τα πλεονεκτήματα της διατροφής των κατοίκων του, τα αγροτικά προϊόντα, και την ποιότητα της ζωής. Τα Χανιά είναι πραγματικά προικισμένα από τη φύση, το Θεό και τους προγόνους μας.
Ένας λόγος που έχει γίνει τοσο δημοφιλής προορισμός ο νομός Χανίων και η Κρήτη είναι Το Μαγευτικό Ελαφονήσι. Το Ελαφονήσι (Ελαφόνησος για πολλούς), βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νομού Χανίων της Κρήτης και είναι κάτι μεταξύ νησιού και χερσονήσου, διότι, για να πάτε θα χρειαστεί να περπατήσετε μέσα στο νερό. Τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και προστατευόμενη περιοχή Natura. Θα έλεγε κανείς οτι η φύση έκανε το θαύμα της εδώ! Λευκή Άμμος – Τυρκουάζ Νερά Αυτό που χαρακτηρίζει το Ελαφονήσι και το κάνει μέρος εξωτικό, είναι οι μικρές νησίδες με την πολύ ψιλή λευκή αμμουδιά που ροζίζει σε αρκετά σημεία, η λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται και τα τυρκουάζ αβαθή νερά. Όλη η περιοχή αποτελεί μια απέραντη καλοκαιρινή παιδική χαρά για μικρούς και μεγάλους. Καθώς θα πλησιάζετε, ο δρόμος είναι κατηφορικός και η περιοχή φαίνεται από μακριά. Θα δείτε μπλέ και τυρκουάζ χρώματα της θάλασσας, λευκή άμμουδιά και διάσπαρτους κέδρους. Οι παραλίες της περιοχής είναι τέλειες για όλους! Πολύ ρηχή θάλασσα με πολύ ψιλή λευκή άμμο που ροζίζει σε αρκετά σημεία από την σκόνη θρυμματισμένων κοχυλιών. Προσφέρεται για να παίξετε ρακέτες και βόλεϊ κυριολεκτικά μέσα στο νερό. Αν ταξιδεύετε οικογενειακώς να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα την λατρέψουν και εσείς θα νιώθετε περισσότερο ασφαλείς για αυτά όσο είναι μέσα στη θάλασσα. Για αρκετά μέτρα από την παραλία, το βάθος της θάλασσας είναι περίπου κάτω από το γόνατο. Θα πρέπει να πάτε αρκετά μέσα για να μην πατάτε.
Η Παραλία Μπάλος &το Νησί Γραμβούσα στην Κρήτη Η παραλία του Μπάλου και το νησί Γραμβούσα βρίσκονται στο βορειοδυτικότερο άκρο της Κρήτης, στο νομό Χανίων. Μπάλος “Θαύμα της φύσης, εξωτικό τοπίο, σκηνικό απερίγραπτης ομορφιάς, γαλάζιος παράδεισος, μαγευτική παραλία.” Αυτοί και πολλοί άλλοι χαρακτηρισμοί τείνουν να αποδώσουν την ομορφιά στον Μπάλο. Βλέπετε.. Όσους ωραίους χαρακτηρισμούς και αν διαβάσετε, όσες ωραίες φωτογραφίες και αν δείτε απο τον Μπάλο.. Τίποτα δεν μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε αυτό που θα νιώσετε όταν έρθετε στον Μπάλο! Όταν περπατήσετε μέσα στην γαλήνια λιμνοθάλασσα. Όταν κολυμπήσετε μέσα στα ζεστά, ρηχά, κρυστάλινα, σμαραγδένια, γαλαζοπράσινα νερά του. Όταν χαλαρώσετε στην λευκή αμμουδιά κάτω απο τον καυτό ήλιο (ρόζ σε κάποια σημεία απο την σκόνη θρυματισμένων κοχυλιών). Όταν παρατηρήσετε την άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου, τα βράχια και τις πλαγιές να υψώνονται πάνω απο το κεφάλι σας. Ακριβώς απέναντι απο τον Μπάλο βρίσκεται η Ήμερη Γραμβούσα. Τουριστικός προορισμός σήμερα λόγω του ενετικού κάστρου (σε σχήμα ισοσκελούς τριγώνου) που υπάρχει στο ψηλότερο τμήμα του νησιού με την μακραίωνη ιστορία του.Το κάστρο ξεκίνησε να χτίζεται το 1584 απο τους Βενετούς, σε ένα πλαίσιο ευρύτερης οικοδόμησης φρουρίων στην Κρήτη, για να αντιμετωπίσουν την διαφαινόμενη επεκτατικότητα των Τούρκων στην περιοχή της Κρήτης και την Μεσογείου Θάλασσας. Με το πέρασμα των χρόνων κατακτήθηκε απο τους Τούρκους. Απελευθερώθηκε. Καταλήφθηκε απο τους Άγγλους και τους Γάλλους, και ξαναδώθηκε στα χέρια των Τούρκων. Τους καλοκαιρινούς μήνες, καθημερινά απο το λιμάνι Καβονησίου της Κισσάμου διεξάγονται κρουαζιέρες για Γραμβούσα και Μπάλο. Τρία πλοία αναχωρούν διαδοχικά στις 10:00, 10:15, 10:30 το πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα στις 17:45, 18:00 και 18:00 αντίστοιχα. Mόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ένα ακόμη πλοίο αναχωρεί στις 12:30 και επιστρέφει στις 19:30. Το πρόγραμμα της κρουαζιέρας έχει ως εξής.. Ξεκινάτε απο το λιμάνι πλέοντας κοντά στις ακτές της χερσονήσου της Γραμβούσας, με βόρεια πορεία μέσα στον κόλπο της Κισσάμου. Παρατηρήστε την ακτογραμμή και θα δείτε το φαινόμενο της ανύψωσης του εδάφους της δυτικής Κρήτης. Η Αφρικανική τεκτονική πλάκα μετακινείται κάτω απο την Ευρασιατική με αποτέλεσμα την ανύψωσή της. Προφανώς η σπηλιά που βλέπετε ήταν χαμηλότερα και πιό κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για αρχαίο ναυπηγείο (Ταρσανάς). Στο βορειοδυτικότερο σημείο της Κρήτης, το πλοίο περνάει ανάμεσα απο το ακρωτήρι Βούξα και την Άγρια Γραμβούσα και στρίβει με πορεία νότια πρός την Ήμερη Γραμβούσα. Λίγο πρίν το πλοίο δέσει στο νησί, θα δείτε στα δεξιά σας ένα ναυάγιο που τo’χει φάει η αλμύρα, όλο καφέ απο την σκουριά. Μετά απο 50 λεπτά θα κάνετε την πρώτη σας στάση στην Γραμβούσα και έχετε στην διάθεσή σας δύο ώρες να τις περάσετε όπως εσείς θέλετε πρίν αναχωρήσετε. Είτε να ανεβείτε στο κάστρο, είτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία.
© Trip to Trip
Σε συνεργασία με την
Κλάρα Τσαούση