Ο Σταύρος γεννήθηκε το 1982 στην Κοζάνη και σπούδασε μουσική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως μουσικός σε σχολεία στα Γιαννιτσά και στη Ρόδο. Τριγυρνά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και εξερευνά τη ζωή! Του αρέσει ιδιαιτέρως η ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά και πάνω από τα σύννεφα και δε χάνει ευκαιρία να τη φωτογραφίζει. Η καλλιτεχνική φωτογραφία του πήρε το μυαλό, γι αυτό και πολλές φορές παίρνει τη μηχανή και χάνεται από γνωστούς και φίλους ή κλείνεται στο δωμάτιό του και επεξεργάζεται φωτογραφίες. Αν δεν μπορέσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.. ξέρετε το λόγο!
Πότε είχες την πρώτη σου επαφή με την φωτογραφία και γιατί σε κέρδισε αυτή η συγκεκριμένη μορφή τέχνης;
Πριν από έξι χρόνια, εργαζόμουν σε μια αλυσίδα καταστημάτων ως πωλητής φωτογραφικών μηχανών. Κάπου εκεί ένιωσα την ανάγκη να εξερευνήσω τις λειτουργίες της μηχανής. Ήταν το μεσοδιάστημα που θέλησα να βγω από τα κτίρια, να φωτογραφήσω με φυσικό φως, να πειραματιστώ. Αυτό είναι που με κέρδισε και στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Είναι ένας τρόπος να αποδράσεις, να φτιάξεις τη δική σου πραγματικότητα. Αυτό είναι! Νιώθω ότι φτιάχνω τη δική μου πραγματικότητα, με πρώτη ύλη τον υπάρχοντα κόσμο.
Υπήρξε κάποιο μεταδοτικό «μικρόβιο» στην οικογένεια για την τέχνη;
Όχι για την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά γενικότερα ναι. Η μητέρα μου είναι ζωγράφος. Είναι πιθανό να επηρεάστηκα λίγο από το «εργαστήριό» της.
Ποια θέματα προσεγγίζεις με τον φακό σου και ποια σε αφήνουν παντελώς αδιάφορο;
Με ενδιαφέρουν πολύ τα πορτρέτα γιατί αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα του κάθε προσώπου. Φυσικά, τα τοπία φιγουράρουν πρώτα στη συλλογή μου. Η φύση είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Υπάρχει απίστευτη ποικιλία στη φύση, πάντα ανακαλύπτεις κάτι καινούριο. Εξάλλου μας υπενθυμίζει διαρκώς πως να βιώνουμε κατ’ουσίαν την ανθρώπινη υπόστασή μας. Παντελώς αδιάφορο με αφήνει το αστικό περιβάλλον.
Υπάρχουν άνθρωποι ή καταστάσεις που ανατρέχεις για να αντλήσεις έμπνευση για το φακό;
Δεν έχω στρατηγικές για έμπνευση. Συνήθως βγαίνω με τη μηχανή για βόλτα και σχεδόν πάντα θα βρεθεί κάτι να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Το αντικείμενο μπορεί να διαφέρει κάθε φορά – από τοπία όπου αποτυπώνεται ιστορία ολόκληρη μέχρι μια παρέα ανθρώπων που απολαμβάνουν τον πρωινό καφέ τους. Για παράδειγμα, πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς περπατούσα σε ένα χωριό στη Νίσυρο, πέτυχα μια παρέα να κάθεται στα σκαλιά έξω από μια πόρτα και να συζητά. Συνηθισμένη σκηνή, απίστευτη ατμόσφαιρα, αδύνατον να χάσω μια τέτοια λήψη.
Πόσο δύσκολο είναι να είσαι φωτογράφος στην Ελλάδα σήμερα;
Ο φωτογράφος περιορίζεται μόνο από τη φαντασία του. Ό,τι τον δυσκολεύει βρίσκεται μόνο στο μυαλό του. Φυσικά, κάθε τέχνη -όπως και η φωτογραφία- καλό είναι να ανοίγεται σε νέους κόσμους, να δέχεται επιρροές και να παρέχει υλικό για νέες μορφές τέχνης. Είναι μια διαχρονική συναλλαγή που εξυψώνει το πνεύμα του ανθρώπου. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί σχεδόν οπουδήποτε.
Ποια είναι τα μαγικά συστατικά κατά την γνώμη σου που χρειάζεται κάποιος για να γίνει καλός φωτογράφος;
Αγάπη για το αντικείμενο, συστηματική δουλειά (εννοώ σοβαρή προσέγγιση της φωτογραφίας ως τέχνης) και εξοπλισμό –μια πρακτική προϋπόθεση που απαιτεί ένα σχετικό budget.
Πως ονειρεύεσαι τον εαυτό σου στα επόμενα χρόνια;
Θα ήθελα να ταξιδεύω και να μου δίνεται συνεχώς η δυνατότητα να αποτυπώνω με το φακό μου νέα πρόσωπα, τόπους και άλλους πολιτισμούς.
Υπάρχει κάποιος φωτογράφος του οποίου τη δουλειά εκτιμάς τόσο πολύ ώστε να θέλεις να συνεργαστείς μαζί του στο μέλλον;
Μου αρέσει η πρωτότυπη ματιά της Olivia Bee. Το έργο της αποπνέει μια ωριμότητα, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Η τέχνη της έχει έναν περίεργο ψυχισμό. Εγείρει έντονο συναίσθημα.
Επηρεάστηκες από κάποιον φωτογράφο, ο οποίος και ως ένα βαθμό μπορείς να θεωρήσεις ότι επηρέασε το προσωπικό σου στυλ;
Δε θα το έλεγα. Είμαι κατ’επάγγελμα μουσικός. Αναπόφευκτα, ο τρόπος που σκέφτομαι και η αισθητική μου έχουν διαμορφωθεί με βάση τη μουσική. Η φωτογραφία λοιπόν, μοιάζει να στηρίζεται σε αυτή την αισθητική που έχω διαμορφώσει.
Αν μπορούσες να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο, ποιο μέρος θα επέλεγες για να φωτογραφίσεις;
Θα πήγαινα στο Matsu-Pitsu στο Περού! Πρέπει να αντικρίσω κατάματα αυτό το μεγαλείο της φύσης.
© Trip to Trip
Σε συνεργασία με την
Μαρία Ραφαέλα Μιχαλοπούλου