Κάλυμνος – Ζώντας λίγους μήνες στο νησί

Η Κάλυμνος, γνωστή και ως νησί των σφουγγαράδων, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκάνησου μετά τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κω. Έχει πολλές ομορφιές και άγνωστες πτυχές που μπορεί ένας επισκέπτης να ανακαλύψει ζώντας μερικές μέρες στο νησί. Εκτός από τη φήμη των σφουγγαράδων, οι οποίοι, αν και λίγοι σε αριθμό, αλιεύουν ακόμα και στις μέρες μας σφουγγάρια από όλη τη Μεσόγειο, είναι επίσης γνωστή για τους αναρριχητές της. Το φυσικό βραχώδες τοπίο της, την κάνει παγκόσμια γνωστή και top προορισμό για αναρρίχηση. Ακόμα, φημίζεται για τους ψαράδες της και τα φρέσκα ψάρια της, αφού ακόμα και γειτονικά νησιά της Δωδεκανήσου, προμηθεύονται ψάρια και θαλασσινά από Καλύμνιους ψαράδες. Τέλος, η φήμη της συνεχίζεται και στον τομέα των καταδύσεων αφού εδώ και χρόνια υπήρχε δημόσια σχολή δυτών η οποία είχε κλείσει, αλλά ξεκίνησε να επαναλειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2013.2

Εκτός από τα παραπάνω η Κάλυμνος μπορεί να προσφέρει χαλαρές και ήρεμες διακοπές σε έναν τουρίστα. Έχει ποικιλία παραλιών, πολλές ψαροταβέρνες/εστιατόρια και κάποια νυχτερινά μαγαζιά για διασκέδαση κυρίως στο Καντούνι και το Μασούρι. Το λιμάνι της, η Πόθια, είναι το πιο αναπτυγμένο μέρος του νησιού με πολλούς μόνιμους κατοίκους, πολλά καφέ στην πλατεία της, εμπορικά καταστήματα και ταβέρνες. Η Χώρα η αλλιώς το χωριό βρίσκεται 3-4 χιλιόμετρα περίπου μακριά από το λιμάνι και εκεί κατοικούν πολλοί ντόπιοι το χειμώνα. Οι παραλίες του νησιού, που μπορεί να επισκεφτεί ένας τουρίστας, είναι 14 στον αριθμό, τα Βλυχάδια, τα Κασόνια, η Γέφυρα, τα Θέρμα, το Καντούνι, τα Λινάρια, ο Πλατύς γιαλός, οι Μυρτιές, η Συκιά, το Μασούρι, οΑργινώντας, οι Καλαμιές, ο Εμποριός, η Παλιόνησος και στην πλειοψηφία είναι βοτσαλώδεις με εξαίρεση το Καντούνι που είναι αποκλειστικά αμμουδερή παραλία.

Τελειώνοντας, δεν πρέπει να παραλείψει κάποιος που θα έρθει στο νησί να επισκεφτεί το αρχαιολογικό και το ναυτικό μουσείο που βρίσκονται στην Πόθια, καθώς και το μουσείο θαλάσσιων ευρημάτων στα Βλυχάδια και το Καλύμνικο σπίτι πριν τον Άγιο Σάββα (το υπέροχο μοναστήρι του νησιού με θέα όλη την Πόθια). Τέλος εκτός από σφουγγάρια δεν πρέπει να παραλείψει να αγοράσει θρούμπη ή θρύμπη (ένα είδος ρίγανης για το οποίο φημίζεται το νησί) καθώς και θυμαρίσιο μέλι παραγωγής του νησιού.

©  Trip to Trip

Σε συνεργασία με τη

Βασιλική Μουμουλέτσα

[Best_Wordpress_Gallery id=”17″ gal_title=”Kalimnos”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *