“Τα ωραία των ορέων σε 24 ώρες”

Ζαγόρι, Ήπειρος, Πίνδος, η συνέχεια των Άλπεων! Παραδοσιακή αρχιτεκτονική, φυσική ομορφιά και μονοπάτια δύσβατα που φέρνουν σε κάποιους μνήμες από τα χρόνια του πολέμου. Κάπου εδώ ο τουρίστας και να μη θέλει γίνεται ταξιδιώτης!

Οξυά View point

 

1η μέρα: Άφιξη στο Μονοδένδρι, υψόμετρο 1060 μ. Ιδιαίτερα γραφικό χωρίο, αλλά για να το νιώσεις καλύτερα πρέπει να μπεις στη χαράδρα του Βίκου! Το μονοπάτι που καλωσορίζει τους επισκέπτες με τη Ριζάρειο σχολή οδηγεί στην κεντρική πλατεία με την μονή του Αγίου Αθανασίου! Στα αριστερά της πλατείας υπάρχει μονοπάτι πάνω από το φαράγγι που φτάνει μέχρι το viewpoint “Οξυά”. Αν δεν είσαι υψοφοβικός, αξίζει. Άλλωστε το φαράγγι του Βίκου έχει μπει στο βιβλίο Guinness για το μεγαλύτερο βάθος του παγκοσμίως (σε μερικά σημεία πάνω από 1000 μ.)

 

 

Μονοδένδρι-πλατεία

 

Μια στάση για καφέ και παραδοσιακή ζαγορίσια πίτα επιβάλλεται! Πίσω στην πλατεία λοιπόν και επίλεξε “Τα μυστικά της γιαγιάς”, έναν παραδοσιακό καφενέ με τζάκι για την πιο γλυκιά ανάπαυλα!

 

 

 

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια είναι χαρακτηριστικό ηπειρώτικο στοιχείο. Θα συναντήσεις πολλά τέτοια στο χωριό “Κήποι” (στο δρόμο προς Κόνιτσα, 20 λεπτά απόσταση με το αυτοκίνητο). Διαβάτες που δε γνώρισαν όμως αυτοκίνητο περνούσαν πάνω από τα ποτάμια χάρη σε αυτά για να πάνε από το ένα χωριό στο άλλο!

Τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογέρικο
Γεφύρι πριν το μικρό Πάπιγκο- rafting point
Τοξωτό γεφύρι του Νούτσου ή του Κόκκορου

Για δείπνο διάλεξε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες και μην ξεχάσεις να συμπληρώσεις το μενού με χορτόπιτα και γαλοτύρι. Για επιδόρπιο; Κάτι σιροπιαστό!! Ίσως πατσαβουρόπιτα!

Πηγές Βοϊδομάτη

2η μέρα: 40 λεπτά από το Μονοδένδρι βρίσκεται ο Βίκος. Μικρό γραφικό χωριό με μονοπάτια που οδηγούν στις πηγές του Βοϊδομάτη- παραπόταμου του Αωού. Μισή ώρα κατάβαση και λιγότερο από μία ώρα ανάβαση για μία ακόμα περιπέτεια στο θησαυροφυλάκιό σου!

Μονοπάτι για τις πηγές Βοϊδομάτη- Βίκος

Καφές και γλυκό του κουταλιού στην πλατεία και εμπρός για το μικρό Πάπιγκο! Στο δρόμο θα συναντήσεις άλλο ένα τοξωτό γεφύρι, από το οποίο μάλιστα περνάνε και αυτοκίνητα! Σημείο εκκίνησης των ομάδων rafting kai trekking, και πλέον απαραίτητη στάση για φωτογραφίες!!

To be continued … και μην ξεχνάς πως παρά τη λαχανιασμένη ζωή, η ομορφιά είναι στο ταξίδι!

 

 

Trip to trip

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *