Côte d’Azur …εκεί που ο τροπικός προορισμός βρίσκει τον ορισμό του! #2

fotod
Μια πόλη θέρετρο στη γαλλική Ριβιέρα. Αν ήταν μυρωδιά, θα ήταν φρουτένια, αν ήταν χρώμα, θα ήταν κυανό και αν ήταν εικόνα, θα ήταν θαλασσογραφία. Η Νίκαια είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κυανής Ακτής. Πιθανότατα οφείλει το όνομά της στη Θεά Νίκη, που της έδωσαν Έλληνες της Μασσαλίας όταν την ίδρυσαν, το 350 π.Χ. Ατενίζει τη Μεσόγειο κι όταν φυσάει νοτιάς, κλέβει μυρωδιές απ’ την Αφρική.

museumΤο κέντρο της πόλης είναι χτισμένο παραλιακά. Θα βρείτε το μουσείο des BeauxArts στη λεωφόρο des Baumettes για να θαυμάσετε ιμπρεσιονισμό δια χειρός Claude Monet. Εξάλλου, το καλλιτεχνικό ρεύμα που δημιούργησε έψαχνε θάλασσες, παιχνίδια του φωτός, και γρήγορες γραμμές που θα κρατήσουν την «εντύπωση» μιας συγκεκριμένης στιγμής της μέρας. Από τον πίνακά του “limperession” προέκυψαν τα παραπάνω και… μη μου πείτε ότι δεν το παρατηρήσατε! Ταιριάζουν «γάντι» στη Νίκαια!! Ένα ακόμη μουσείο που στη θέση σας δε θα έχανα την ευκαιρία να πάω, είναι αυτό του Henri Matisse. Θα το συναντήσετε περπατώντας τη λεωφόρο des Arènes. Αν και εκπρόσωπος του Φωβισμού (Fauve), κάθε άλλο παρά άγρια θηρία, θυμίζουν τα έργα του. Προσωπικά, λατρεύω τις μελέτες του με τα καμπυλωτά κορμιά που χορεύουν. Μοιάζει από αυτές τις μορφές να γεννήθηκε το αρχέγονο ένστικτο που «κουβαλάμε» όλοι μας.

fete

Αρκετά όμως με τα μουσεία. Allons-y à la plage!! Στη promenade des Anglais, τον πιο κοντινό δρόμο στην παραλία, θα βρείτε σίγουρα skaters που κάνουν επιδέξια κόλπα και περιπατητές που απολαμβάνουν ήλιο και ιώδιο. Από κάτω, βοτσαλωτή ακτή υποδέχεται εκατομμύρια λουόμενους και ανάμεσά τους, μικροπωλητές να διαλαλούν την πραμάτεια τους. Κάποιοι μένουν μέχρι αργά το βράδυ. Ξέρετε… καλή αίσθηση του χρόνου και Μεσόγειος δεν πάνε μαζί!Στο δρόμο για την παλιά πόλη θα συναντήσετε την Place Massena. Τη διασχίζουν οι γραμμές του τραμ και γύρω-γύρω απλώνονται μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια.

φωτογÏ-αφία 4 (1)

φωτογÏ-αφία 5 (1)Αλήθεια, μη χάσετε την ευκαιρία να γευτείτε την παραδοσιακή salade niçoise με αντζούγια, αλλά ούτε και τα γεμιστά λαχανικά! Όταν μιλάμε για φαγητό, τι καλύτερο από μεσογειακή κουζίνα; Στη διαδρομή κλέψτε λίγο χρόνο για να απολαύσετε τους τόσο ταλαντούχους “break dancers”.Αν σηκώσετε το βλέμμα σας ψηλά, θα δείτε την Colline du Chateau. Αυτός ο λοφίσκος έχει αρκετά σκαλοπάτια να ανέβετε, αλλά αν πάρετε μαζί σας νερό και λίγο φαγητό θα με θυμηθείτε. Ένα πικ-νικ με θέα την πόλη και τον κόλπο της Νίκαιας είναι αξίας ανεκτίμητης. Το σούρουπο από εκεί μοιάζει ονειρεμένο. Κι ο μικρός καταρράκτης θα σας ενθουσιάσει.Για ποτό κατεβείτε στην παλιά πόλη.

φωτογÏ-αφία 1 (2)

Αυτή η παλιά πόλη είναι από μόνη της ένα κεφάλαιο. Μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Στα σκαλοπάτια του Palais de justice νέοι με μπουκάλια μπύρες στο χέρι, ρομαντικά μπαράκια και boîte για χορό. Πηγαίνετε παντού!

φωτογÏ-αφία 3 (2)

Μήπως ενδιαφέρεστε για μονοήμερες αποδράσεις; Σας αρέσουν και τα Background των ταινιών; Οι κινηματογραφικές Κάννες βρίσκονται μόλις 42 χλμ από τη Νίκαια. Αμμώδης παραλία, το κτίριο που φιλοξενεί το φεστιβάλ των Καννών κάθε χρόνο και μια παλιά πόλη θαύμα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε!!

Vive la France!!

© Trip to Trip

Σε συνεργασία με την

Μαρία Ραφαέλα Μιχαλοπούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *